CUACA HARI INI

Wednesday, May 27, 2009

JoranBara menikmati hasilnya!

Lauk G.T udh ku nikmati bersama keluarga....Biniku yang masak nyaaaaaman. P/S: Kepalanya ku bagi arah mertuaku! lagipun amah ku inda sanggup memotong kepalanya...keras sama ku inda pandai makan kepala....hehehehehe

Ini tah resepinya:

1 ekor ikan (isi ikang sekilo lah nya biniku)
3 sudu besar tomato
2 sudu besar cili sos
1 sudu besar gula
1 sudu besar cuka kalau nada cuka pakai asam jawa
1/2 cawan minyak masak
3 ulas bawang dan 5 ulas bawang merah (di tumbuk)
Sedikit garam dan tepung jagung

Cara membuatnya:
  1. Ikan dibersihkan gaulkan dengan sedikit garam dan kunyit kemudian digoreng.
  2. Angkat ikan tumis bawang hingga kuning.
  3. Masukan tomato dan cili sos, sedikit air, gula serta garam secukup rasa.
  4. Tepung jagung dibancuh dengan sedikit air, tuangkan ke dalam masakna tadi bersama cuka.
  5. Apabila kuahnya agak pekat angkat tuangkan keatas ikan goreng.
Cara memakannya:

Biasa la masuk ke mulut...hehehehehe

Sakit parut ku ini kenyang banar! Esok pagi jdi tahe tia....hehehehehe

No comments: